Monday, May 7, 2012

-: Master chef ~ SW Klang :-

Hari ni bos kak ton cuti..
bos ixa pon asenye xde nampak kelibat ketenye..hurey.
so,kami HUREY la..huahaha
nak tau x kami buat pe bile bos xde..hehehe
arini kami goreng POPIA..huhu
jom layan...:)


kak ton tgh khusyuk menyagat sengkuang..hehehe



tgk tu...dengan pnuh kasih syg kak ton sagat sengkuang tu
sambil mulut potpet2x..
sambil duk bercerita...
katanye..tgk je mcm besar,tp bile da dtumis intinye  jd kecut.



ubi sengkuang


kulit popia yg ni bes ckit dr yg len


tu dia carrot yg da di sagat



tepung gandum



inti popia yg da siap ditumis dgn bwg,udang



kak lily tukang basuh periuk..
pinggan mangkuk..rajin
kak lily ni sorg yg mak yg suke wat kje umah tau..







saje intprem...hahaha
nyebok je kn..:p
nak jgk tempek gbr bdk ni..



mula2 buka kulit popia thn letak bg btol2 keadaannye..


thn...letak inti agak2 la
jgn letak byk2 tkut nnt "mkn minyak" masa goreng



lepastu lipat 3 cenggitu..



bila da letak inti,
lipat 3 segi
thn...lipat kedalam cenggini
yg kat sblh kanan tu pon same gak



last skali kat ujong kulit popia tu letak la tpung gandum...
pastu lekat bg habis
bkn pe,
utk buat kulit popia tu xtbuka masa nak goreng



dengan tekun kak lily menggoreng popia.. 


popia yg tgh digoreng..
see...senduk kak lily nak alihkn popia tu,ixa plak sebok nak snap pic..hahaha


goreng popia kat dlm priuk letrik


 kak lily sambil menggoreng sambil mkn..
ish3x


jeng3x..
ni la dia popia yg da siap dgoreng :)


sparuh utk di hantar ke unit Transmision


dan yg ni kami ber3 bedak2 bhgi 3....sorg dptla dlm 15 btg sorg utk di bw balek 
hehehe...

No comments:

Post a Comment

thanks sudi baca dan komen kat blog ni :)